Veel stof doen ze in ieder geval opwaaien: de hoofddoekjes. Je ziet ze dan ook steeds vaker in de publieke ruimte, in de klas, of op het werk. Een hoofddoek wordt gedragen door jong en oud en kent verschillende achtergronden en verschijningsvormen. Een ding lijken de dragers van een hoofddoek met elkaar gemeen te hebben: ze zijn allen vrouw. In de discussie tussen voor- en tegenstanders van hoofddoekjes worden vaak onduidelijke argumenten gebruikt. Deze site wil duidelijke argumenten verzamelen.

Hoofddoek als plaag

Dit stuk is gebaseerd op het stuk ' Hoofddoek is besmettelijke ziekte'  dat op Hoeiboei is gepubliceerd deze week.

Het gaat om de Frans-Algerijnse Theatermaakster Rayhana die de hoofddoek ziet als een plaag die om zich heen grijpt en waarschuwt waar de hoofddoek voor staat.

Rayhana wordt erg boos op 'linkse pseudofeministen' die islamisten steunen. "Ze praten uithuwelijken of polygamie goed met een beroep op diversiteit, de hoofddoek is geweldig, sommigen billijken zelfs genitale verminking. Allemaal bang extreem-rechts in de kaart te spelen. Maar dat doen ze juist door het taboe in stand te houden en niets aan de orde te stellen. Ze zeggen eigenlijk: wij hebben onze vrijheid, maar die is niet voor jullie."

"Wat zij niet begrijpen is dat de hoofddoek een besmettelijke ziekte is. Veel mensen in Frankrijk, en ook in Nederland vermoed ik, weten niet hoe het werkt. De hoofddoek is geen onschuldige, individuele keus. Die hoofddoek heeft consequenties voor andere vrouwen. Je drukt ermee uit wat voor samenleving je wilt, eentje waarin mannen en vrouwen zoveel mogelijk gescheiden zijn en vrouwen minder rechten hebben. Want wat wil dat zeggen, je haren niet laten zien? Dat mannen niet voor zichzelf instaan en je kunnen verkrachten?"

Rayhana stelt dat de zelfbewuste, goedopgeleide hoofddoekdraagsters in West Europa de zwakke plek van de liberale democratie hebben gevonden. "Ze zijn vreselijk handig. Iedereen die iets kritisch over de hoofddoek opmerkt, maken ze verdacht: anti-democratie. En iedereen die het voor ze opneemt, kan zich dankzij hen een beetje vrijheidsstrijder voelen."

Belangrijk is ook hoeveel hoofddoeken er zijn. "Wat is nog draaglijk, daar gaat het om. Twee, drie vrouwen met een hoofddoek die bij je in de straat wonen gaat wel, maar twee-, driehonderd, dat is een heel ander verhaal. In zo'n straat worden onbedekte vrouwen gebrandmerkt als hoer. Ik heb het gezien in Algerije: ik hoefde geen hoofddoek te dragen van mijn ouders, het kwam niet eens in ze op het mij te vragen. Maar mijn zusje moest het later, gedurende de burgeroorlog, wel. Het was gevaarlijk geworden om het niet te doen. Met de hoofddoek gaat het van kwaad tot erger: met wie weigert, kan van alles gebeuren."

Rayhana wil dat er stevige stappen worden ondernomen en is niet alleen voor een verbod op de boerka, vanaf volgende maand een feit in Frankrijk, maar ook voor een algeheel verbod op de hoofddoek. "Ik begrijp dat dit niet kan, maar dan in ieder geval een verbod voor minderjarigen, dus in het onderwijs. En op het werk: alle werkgevers moeten hem verbieden. Dat zou een vrijheidlievende daad zijn."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Alleen normale, zinvolle, reacties dragen bij aan de discussie.

Hoofddoekjes.blogspot.com is niet verantwoordelijk voor misbruik middels reactie formulieren door reageerders.